Проблемът с кръводаряването се задълбочава и близките на пациенти, които чакат за операции,

...
</TD
>Проблемът с кръводаряването се задълбочава и близките на пациенти, които чакат за операции,
Коментари Харесай

Банка кръв на черно стига до 600 лева в Русе: Най-скъпи са тези за редките кръвни групи

Проблемът с кръводаряването се задълбочава и околните на пациенти, които чакат за операции, са в неспособност да обезпечат нужните банки кръв. В Русе кръводарителният център прави всичко допустимо да има кръв и кръвни артикули за незабавни случаи, само че за останалите заболели се изисква от околните да намерят кръводарители. 

" И там стартира една въртележка, в която се замесват доста хора – близки, чакащите пред центъра " кръводарители “, работещите в центъра, които ги интервюират, внимавайки те да не заблудят лекаря, влизат в една скица, за която никой няма виновност “, споделя ръководителят на Общинския съвет на БЧК - Русе Алисе Муртезова, представена от Русе Медиа.

В момента " на черно “ кръводарители срещу заплащане, които са основно от малцинствата, вземат сред 400 и 600 лева за банка кръв. Най-скъпо костват банките за редките кръвни групи, които мъчно се намират – В негативна и 0 негативна. Има и случаи на измами, при които се иска авансово плащане по интернет, след което обаче околните на пациента остават и без кръв, и без пари.

 

За да се реши рецесията с кръводаряването има някои съществени неща, които би трябвало да се трансформират, смята Алисе Муртезова. Някога проблем нямаше, защото в предприятията се създаваше организация работещите да подаряват доброволно кръв, само че тази система не може да се върне, защото обстановката е друга. Днес в огромните предприятия вършат описи със чиновници, които биха могли да подаряват, само че го вършат за сътрудници и фамилиите им. Според Алисе Муртезова би трябвало да се вкара опция за заплащане на кръвта, каквото предложение бе направил преди време и предходният началник на БЧК-Русе

доктор Руденко Йорданов.  " Защо човек, като може да си продаде косата, да не може да си продаде кръвта? Няма нищо революционно в това – има страни, където кръводаряването се заплаща, а не е безплатно. Кръвта не може да се замести с нищо “, споделя още ръководителят на Общински съвет на БЧК - Русе.

Това ще пресече и схемите за търговия с кръв пред кръвните центрове. В момента нищо не подтиква безвъзмездните кръводарители, които получават ваучър за символичната сума от 8 лева

Проблем с кръводаряването има и поради условията кой може да дари кръв. Трябва да е най-малко 56 кг, хемоглобинът му да е в норма, кръвното обикновено, да не пие медикаменти, а се оказва, че от ден на ден младежи одобряват лекарства. От БЧК споделиха фрапиращ случай, при който са организирали група младежи да дарят кръв, само че на място са върнати 10 от тях точно поради банкет на медикаменти.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР